Με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη αντιμετωπίζονται πλέον οι ασφαλίσεις πιστώσεων δεδομένης της βελτίωσης του κλίματος όσον αφορά στις μελλοντικές προοπτικές της χώρας μας.

Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το ετήσιο συνέδριο της Παγκόσμιας Ένωσης Μεσιτών Ασφάλισης Πιστώσεων Credea, που εκπροσωπείται στην χώρα μας από την ΝΑΚ Katsiberis Insurance Brokers, την Πέμπτη 29 & Παρασκευή 30 Μαΐου 2014. Η Credea αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια ανεξάρτητα δίκτυα παροχής ολοκληρωμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα ασφάλισης και διαχείρισης πιστωτικών κινδύνων προσφέροντας υπηρεσίες πιστωτικής διαχείρισης σε πολυεθνικές εταιρείες, αλλά και σε θυγατρικές αυτών που εμπίπτουν σε διαφορετικές δικαιοδοσίες.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε σειρά συζητήσεων για τις εξελίξεις του ασφαλιστικού κλάδου ενώ υπήρξε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους συνέδρους των 11 χωρών που συμμετείχαν ότι η Ελλάδα ανακτά σταδιακά την εμπιστοσύνη των ξένων αγορών και ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να εκμεταλλευτούν την ασφάλεια πιστώσεων ως εργαλείο διαχείρισης και προστασίας προστατεύοντας την ομαλή ροή ρευστότητας της εταιρείας αλλά και ως εργαλείο πιθανής χρηματοδότησης επενδύσεων.«Παρατηρούμε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση σήμερα να κινηθεί με ανοδικούς ρυθμούς. Το γεγονός αυτό αφήνει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, καθώς ασφάλειες πιστώσεων δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις και προοπτικές οικονομικής ισχυροποίησης των εταιρειών» δήλωσε ο κ. Ralph Krumpen, Πρόεδρος της Credea. Ο κ. Νίκος Κατσιμπέρης, Πρόεδρος της NAK Katsiberis Insurance Brokers επιβεβαίωσε αντίστοιχα ότι «ένα 10% περίπου των Ελληνικών επιχειρήσεων με τζίρους από 10-50 εκατ. ευρώ διατηρούν συμβόλαια ασφάλισης πιστώσεων αλλά η τάση είναι αυξητική. Για τις ελληνικές επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια αγωνίζονται να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να διεκδικήσουν μερίδιο αγοράς και στο εξωτερικό, η ασφάλεια πιστώσεων αποτελεί δίκτυ ασφαλείας αλλά και ανεκμετάλλευτο εργαλείο ανάπτυξης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατά τις εργασίες του Συνεδρίου οι εταιρείες ασφαλίσεων Atradius και Euler Hermes είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την τρέχουσα εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα. «Η ασφάλιση πιστώσεων βρίσκεται σε μια εποχή εύθραυστης ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, η οποία βέβαια σημειωτέον ότι παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης», δήλωσε ο κ. Μάκης Τζέης, Διευθύνων Σύμβουλος της Atradius στην Ελλάδα. Παράλληλα ο κ. Τζέης ανέφερε ότι «η ελληνική επιχείρηση είναι πλέον σε θέση να προχωρήσει μπροστά και να αναπτυχθεί στην αγορά με συγκεκριμένα πλεονεκτήματα που μπορούν να της εξασφαλίσουν σημαντικούς όρους ανάπτυξης». Από τη δική του πλευρά, ο κ. Βασίλης Χριστίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Euler Hermes στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα παραμένει χώρα υψηλού ρίσκου. Εντούτοις, οι επισφάλειες αυξήθηκαν κατά το 2013 με μειούμενο ρυθμό. Υπάρχει ακόμη δρόμος για την επίτευξη μειωμένου ρίσκου, όμως οι συνθήκες από την πλευρά των εταιρειών ασφάλισης και διαχείρισης πιστώσεων μας δίνουν την ευελιξία να είμαστε πιο δεκτικοί στην ανάληψη ρίσκου».