Του Νίκου Κατσιμπέρη, CEO και αντιπροέδρου της ΝΑΚ Katsiberis

Τι σχέση μπορεί να έχει ένα τραγικό δυστύχημα με την αγορά ενός κλιματιστικού; Σημαντική, όσο απίστευτο κι αν μοιάζει για μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης.

Η κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη -ίσως της μεγαλύτερης ζημίας στις θαλάσσιες ασφαλίσεις- έχει πολύπλευρες επιπτώσεις παγκοσμίως. Ενδεικτικά, υπό το πρίσμα της ασφάλισης, η κατάρρευση της γέφυρας ενεργοποιεί μια σειρά ασφαλιστικών συμβολαίων: Protection & Indemnity, Hull & Machinery, μεταφορών για τα φορτία του πλοίου που χάθηκαν, απώλειας κερδών -ακόμα και για μη εμπλεκόμενες στο δυστύχημα επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούσαν τη γέφυρα για τη μεταφορά προϊόντων- και φυσικά περιουσίας και ασφάλισης τεχνικών έργων, για τις ζημίες για την ίδια τη γέφυρα και την ανακατασκευή της. Τα παραπάνω, μαζί με τις επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις αγορές παγκοσμίως αποτελούν περίτρανη απόδειξη του πόσο διασυνδεδεμένος είναι ο κόσμος μας: Γεγονότα που συμβαίνουν σε μια γωνιά της γης, αποτελούν ρίσκο σε πολλαπλάσια σημεία, εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Το «κλειδί» για τη αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων είναι η διαχείριση ρίσκου.

Η διασύνδεση κλάδων και κατ’ επέκτασιν του ρίσκου έχει ως αποτέλεσμα τη μεγέθυνση των επιπτώσεων των κινδύνων. Γι’ αυτό η αποτελεσματική διαχείριση ρίσκου απαιτεί γνώση, εξειδίκευση, τεχνογνωσία και κατανόηση του πώς συνδέονται όλα. Ακόμα και οι ώριμες σε επίπεδο risk management επιχειρήσεις, αδυνατούν συνήθως να εντοπίσουν μόνες τους τον δυσδιάκριτο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα ρίσκα, ή ακόμα και μεμονωμένα ρίσκα. Τον ρόλο αυτόν τον αναλαμβάνει για εκείνες ο συνεργάτης που επιλέγουν για την διαχείριση επιχειρηματικού ρίσκου, ο broker. Προσεγγίζοντας το ρίσκο αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία του, βοηθά τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν έναν κίνδυνο προτού αυτός καταστεί γεγονός και προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων. Στην επιχειρηματική πορεία το risk management οφείλει να είναι πρόληψη κι όχι πικρή συνειδητοποίηση-απότοκο μιας δύσκολης κατάστασης.

Αυτή είναι η βάση της προσέγγισης της ΝΑΚ Katsiberis, ο γνώμονας με τον οποίο κινούμαστε προς τον στόχο μας: Να στηρίζουμε το επιχειρείν, να σχεδιάζουμε το στρατηγικό πλάνο ασφάλισης που απαντά στις ιδιαίτερες ανάγκες των επιχειρήσεων και ενισχύει καίρια τις αναπτυξιακές προοπτικές τους, σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Αυτή η πορεία πλεύσης μας έχει αναδείξει σε έναν από τους πλέον εξειδικευμένους συμβούλους στο insurance risk management.

Ακολουθούμε τον δρόμο αυτό σχεδόν 90 χρόνια, φέρνουμε καινοτόμες λύσεις στην αγορά και αποσπούμε διακρίσεις συστηματικά. Η κινητήριος δύναμή μας όμως παραμένει η διαχρονική εμπιστοσύνη των πελατών μας. Όπως όλα αυτά τα χρόνια, έτσι και φέτος στεκόμαστε στο πλευρό τους για να προτεραιοποιήσουν το μέλλον τους, μέσα από τη θωράκιση απέναντι στα αναπόφευκτα ρίσκα.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Ειδική Έκδοση “Μεσίτες και Πράκτορες”