Στόχος του προγράμματος η ανάπτυξη εργαλείου βελτιστοποίησης λήψης αποφάσεων στην τουριστική βιομηχανία για την επιτυχή αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και λοιπών κινδύνων

Η ΝΑΚ Katsiberis ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της απόφασής της να προσκαλέσει λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλλουν προτάσεις στο έργο ID: LC-CLA-16-2020 – «Διαχείριση πολλαπλών ρίσκων και κινδύνων για τη λήψη αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Multi-hazard risk management for risk-informed decision-making in the European Union)» δηλώνοντας συμμετοχή στο πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη εργαλείου για την υποστήριξη της τουριστικής βιομηχανίας από επερχόμενες πολλαπλές απειλές από φυσικούς και άλλους κινδύνους. Σε συνέχεια της πρόσκλησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αναγνωρίζοντας την ηγετική θέση που κατέχει στην ασφαλιστική αγορά, η NAK Katsiberis θα συμμετέχει και θα υποστηρίξει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αξιοποιώντας τη δυναμική παρουσία και την τεχνογνωσία που διαθέτει στον τουριστικό κλάδο. Σημειώνεται ότι η εταιρεία μεσιτών ασφαλίσεων διατηρεί πολύ μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση, έχοντας τα τελευταία χρόνια αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες με τους ηγέτες του ξενοδοχειακού κλάδου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός εργαλείου διαχείρισης πολλαπλών κινδύνων που δύναται να υποστηρίξει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στον κλάδο του τουρισμού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα να ενισχύσει την ανθεκτικότητά του μπροστά στις επικείμενες φυσικές καταστροφές και απειλές. Τα αποτελέσματα του έργου θα υποστηρίξουν τους ενδιαφερόμενους στην προετοιμασία, την ανταπόκριση και την ανάκαμψη από πιθανά καταστροφικά γεγονότα, όπως σεισμοί, πλημμύρες, κατολισθήσεις, χιονοστιβάδες, πυρκαγιές, καταιγίδες και τσουνάμι, ενώ ανάμεσα στους κινδύνους περιλαμβάνεται και η πανδημία COVID-19 που έχει επηρεάσει σημαντικά την τουριστική οικονομία.

Σημειώνεται ότι διαχειριστής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Παγκόσμιων Σεισμικών Μοντέλων –  Global Earthquake Model Foundation  ενώ υποστηρίζεται από  μια διεπιστημονική ομάδα σε όλη την Ευρώπη όπως  το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Ηνωμένων Εθνών της Γερμανίας, τη Σχολή Προχωρημένων Σπουδών IUSS της Ιταλίας, το  Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ της Ολλανδίας, το Γεωτεχνικό Ινστιτούτο της Νορβηγίας, το Εθνικό Εργαστήριο Πολιτικών Μηχανικών της Πορτογαλίας, το Πανεπιστήμιο Lleida της Ισπανίας, το Πανεπιστήμιο του Νταβός στην Ελβετία και το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου. Σημαντικοί υποστηρικτές του προγράμματος είναι το Υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, και οι ακόλουθοι φορείς MunichRe, Guy Carpenter, European Travel Commission, United Nations Disaster Risk Reduction Office, Confederation of Tourism of Greece, Regional Civil Protection in Greece, Italian Civil Protection, Tourism of Portugal, Confederation of Portuguese Tourism Enterprises, Commission for the Coordination of the Regional Development of Lisbon, Bristol City Council, Destination Bristol, Cyprus Hotel Association, Cyprus Civil Protection, Municipality of Paphos in Cyprus, Technical Chamber of Cyprus, , Recolzament d’Actuacions Forestals from Catalunya, HKV – Netherlands.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Νίκος Κατσιμπέρης, CEO, NAK Katsiberis Insurance Brokers, « Η τουριστική βιομηχανία είναι θεμελιώδους σημασίας για την εθνική οικονομία και η Ελλάδα κρίνεται μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές δυνάμεις στον παγκόσμιο χάρτη με στρατηγική τοποθεσία για πολλές αγορές.  Χαρακτηριστικά η εκδήλωση πυρκαγιών στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου ότι κοστίζει στον αγροτικό και τουριστικό κλάδο περισσότερα από 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι επιπτώσεις επίσης, της πανδημίας στοίχισαν και θα διακινδυνεύσουν άμεσα στο μέλλον θέσεις εργασίας, επενδυτικά σχέδια ενώ εκτιμάται ότι θα αλλάξουν δραματικά την παγκόσμια οικονομία. Οι φυσικές καταστροφές επηρεάζουν ανυπολόγιστα όχι μόνο την απασχολησιμότητα και την επιχειρηματικότητα στον κλάδο αλλά και άλλους κλάδους που συμμετέχουν έμμεσα και συνεισφέρουν στον Τουρισμό. Ο ασφαλιστικός κλάδος συμμετέχει με την τεχνογνωσία και την εξειδίκευση πολλών ετών σε ένα πρόγραμμα που στόχο έχει τη δημιουργία ενός πολύτιμου εργαλείου που θα προβλέπει και θα προλαμβάνει την έκθεση των χωρών σε μελλοντικούς κινδύνους, όπως αυτών των φυσικών καταστροφών που είναι αναμφισβήτητα μεν αναπότρεπτες αλλά αντιμετωπίσιμες εφόσον προβλεφθούν κατάλληλες δράσεις. Ζητούμενο είναι να κάνουμε τον κλάδο ανθεκτικό και αυτή τη στιγμή η σταθερότητα και η ασφάλεια που μπορεί να παρέχει ένα τέτοιο εργαλείο, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο.  Είναι τιμή μας να αποδεχόμαστε την πρόσκληση του καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κου. Κυριαζή – Πιτιλάκη να συνεισφέρουμε από το δικό μας τομέα ευθύνης στην ενίσχυση αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας. Η ασφαλιστική αγορά έχει ανάγκη από τέτοια εργαλεία και έχει υπάρξει αρωγός πολλές φορές σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Η συμμετοχή μας θεωρούμε πως είναι επιβεβλημένη αφού προωθεί την ίδια την έννοια και τη σημασία της ασφάλισης.»

Το εργαλείο θα ενσωματώνει σύνολα δεδομένων που περιγράφουν τη σοβαρότητα κάθε φυσικού κινδύνου σε περιοχές στρατηγικής σημασίας για τον τουριστικό τομέα εντός της Ευρώπης, καθώς και άλλα καταλυτικά στοιχεία που συμμετέχουν στις τουριστικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του ασφαλιστικού κλάδου, των ξενοδοχειακών μονάδων, λοιπών υποδομών (σύστημα μεταφορών, αεροδρόμια, λιμάνια), ορόσημων και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.